Črno milo karbonoir

S črnim milom nad kontaktni alergijski dermatitis?

Zase lahko mirno rečem, da nisem tipična predstavnica nežnejšega spola, vsaj kar se parfumov in ostalih dišav tiče. Bližje so mi naravni vonji, zato uporabljam izdelke, ki so narejeni iz naravnih ali ekoloških surovin. Vendar me je življenjska izkušnja izučila, da moram biti previdna tudi pri uporabi naravnih izdelkov.

Črno milo karbonoir
Črno milo blagodejno in pomirjujoče deluje na kožo. Uspešen je tudi pri spopadanju z aknami.

Pred leti sem za rojstni dan dobila doma narejen dezodorant iz naravnih sestavin. Med surovinami sta bili tudi soda bikarbona in eterično olje citrusa, ki sta (njuna kombinacija) na moji koži povzročila alergijsko reakcijo – kontaktni dermatitis. Izpuščajo so bili srbeči in zelo trdovratni, kazalo je že, da se jih ne bom nikoli znebila. Preden sem poiskala pomoč v lekarni, sem od prijateljice dobila nasvet, naj poskusim s črnim milom. Sprva sem pomislila, zakaj ravno črno milo z aktivnim ogljem. Saj res, le zakaj?

Zdrava koža nas ščiti tudi pred različnimi alergeni

Kaj moramo vedeti o njeni zgradbi in funkciji, da si bomo znali pomagati pri alergijah ali drugih poškodbah?

Na kožo kot organ ne malokrat pozabimo, saj večjo pozornost dajemo drugim organom našega telesa. To pa ne pomeni, da ni enako pomembna, saj nas ščiti pred zunanjim svetom. Ob svoji zaščitni vlogi mora koža ostati dovolj prožna, da omogoča rast in gibanje telesa.

Koža sestoji iz vrhnjice (epidermis), usnjice (cutis) in podkožja (subcutis). Meja med vrhnjico in usnjico je valovita. Podaljški usnjice segajo med ugreznine vrhnjice kot papile, ki so osnova kožnega crteža.

Opravlja številne funcije, med drugim uravnava izmenjavo snovi z okoljem in nas ščiti pred različnimi zunanjimi dejavniki. Za učinkovito bariero najbolj prispeva zunanja plast kože – rožena plast, in je ključna za zdravje ne le kože temveč celotnega telesa. Po najnovejših znanstvenih dognanjih je za več kot 90 odstotkov barierne funkcije odgovorna povrhnjica, še zlasti rožena plast  ̶  najbolj zunanji sloj kože. Zdrava koža nas ne ščiti le pred preobsežno izgubo vode, ionov in serumskih proteinov skozi površino ter vdorom mikroorganizmov in različnih snovi iz okolja v notranjost telesa (površinsko aktivnih snovi, topil, ksenobiotikov, različnih alergenov), temveč nudi tudi zaščito pred drugimi zunanjimi stresnimi dejavniki.

Motnje v delovanju kožne bariere so lahko posledica genetskih ali okoljskih dejavnikov, na osnovi česar ločimo primarne in sekundarne okvare kožne bariere. Pri vnetnih obolenjih kože pa so značilne motnje v sestavi intercelularnih lipidov, večinoma ceramidov, maščobnih kislin in holesterola, kar vodi tudi v motnje v njihovi strukturni ureditvi ¹.

Alergijski kontaktni dermatitis je ena najpogostejših kožnih bolezni

Zakaj sploh pride do tako burnih alergijskih reakcij kot je prišlo v mojem primeru?

Alergije na koži se večinoma pokažejo kot srbečica, akutno ali kronično vnetje  ̶   pride do spremembe kožnih celic. Imunski sistem zaradi teh sprememb napačno identificira beljakovine (kot vsiljivce) v kožnih celicah zato sprosti protitelesa, ki napadejo celice kar izzove nastanek simptomov. Alergija se nikoli ne pojavi po prvi izpostavitvi alergenu, saj senzibilizacija (povečanje občutljivosti) potrebuje določen čas za razvoj. Zaradi preobčutljivosti postanemo alergični na določeno snov lahko tudi več desetletji. Govorimo o kroničnemu pojavu, saj pogosta dolgotrajna izpostavljenost majhnim koncentracijam, povzročijo nastanek kroničnih žarišč.

Spremembe na koži ne nastanejo takoj, tudi ko smo že alergični, pogosto šele po nekaj urah ali celo po nekaj dnevih od trenutka izpostavitve. Pojav alergije je toliko večji, če smo izpostavljeni alergenu dalj časa, gre za večjo koncentracijo snovi, in ko je izpostavljena večja površina kože.

Kontaktni alergijski dermatitis se izrazi na koži na mestu stika z alergenom: najpogostejše so dišave (kozmetični pripravki), kovine (nikelj, krom, kobalt) in konzervansi v izdelkih za nego in higieno. Gre za izjemno srbeče vnetje, ki se pokaže na tistih površinah kože, ki so bile v stiku z določenim alergenom (kovinskim gumbom, elastiko ali parfumom). Študije dokazujejo, da je danes kontaktnega dermatitisa zaradi dišavnih spojin, skoraj dvakrat toliko kot ga je bilo pred dvema desetletjema.

Kako pa vemo, da smo na določeno snov alergični? Pogosto je bolezenska slika precej tipična, saj že s preprostim pogledom na kožo zdravnik ugotovi diagnozo. Kljub temu se opravi tudi kožno testiranje (krpično ali epikutalno). Preiskavo delajo ambulantno, na hrbtu kože, ki mora biti v času testiranja zdrava, s posebnimi obliži nanesejo različne osumljene snovi. Te vzorce pustijo prilepljene na koži 2 dni in nato odčitajo reakcije. Na mestih, kjer je nanešena snov na katero smo alergični, nastane miniaturna reakcija in spominja na žarišče, ki se pojavi na koži v živo, ko se je bolezen razvila ².

Karbonoir milo
Črno milo vsebuje aktivirano oglje iz kokosovih lupin, ki ga pridobivajo s posebnim postopkom.

Mikrodelci aktivnega oglja odstranijo odmrle celice

Zakaj črno milo z aktivnim ogljem tako blagodejno deluje na kožo in organizem?

Črno milo ne vpliva na naravni ph kože. Vsebuje aktivirano oglje iz kokosovih lupin, ki ga pridobivajo s posebnim postopkom, prav tako so dodani vitamin A in E, hladno stiskano certificirano kokosovo in olivno olje, sončnično maslo, karitejevo maslo in glicerin.

Aktivno oglje pridobivajo s kurjenjem materialov (les, kokosove lupine, koščice oliv, šota in podobno), ki vsebujejo veliko količine ogljika. Oglje dobljeno po tem procesu je treba še »aktivirati«. Kako to dosežejo? Postopek poteka s segrevanjem pri zelo visokih temperaturah. Tako dobijo porozno snov, na katero se lahko vežejo najrazličnejše snovi oziroma delci – od umazanije do maščob in bakterij, ki lahko v primeru znojenja povzročajo neprijeten vonj. 

Vitamin A poseduje močne antioksidativne lastnosti, spodbuja encimsko aktivnost v koži, zgosti povrhnjico (epidermins), obnavlja celice s povečanjem kolagena in proizvodnjo fibroplastov.

Vitamin E je topen v maščobah. Deluje kot antioksidant, saj ščiti nenasičene maščobne kisline pred oksidacijo. Pomaga zaščititi kožo pred prostimi radikali ter ohranjati zdravo ravnovesje v koži. Prodira globoko v celice, spodbuja zdravljenje ran in zmanjša škodo, povzročeno zaradi zunanjih vplivov (alergeni, UV žarki in podobno). Prav tako je močan vlažilec.

Karitejevo maslo je maščoba, iztisnjena iz oreščkov. Plodovi rastejo na drevesu karite v Afriki. Lupino ploda ločijo od notranjega dela in iz teh ločenih oreščkov pridelajo karitejevo maslo, ki ima izredno bogato in hranilno sestavo (nenasičene maščobne kisline, vitamin D, alantonin). Omili kožne težave in pomaga pri dermatitisu.

Spremembe na koži ne nastanejo takoj, tudi ko smo že alergični, pogosto šele po nekaj urah ali celo po nekaj dnevih od trenutka izpostavitve.

Ob pojavu srbečih izpuščajev, ki so se po moji koži hitro širili, sem prenehala z uporabo meni škodljivega alergena. Kljub takojšnji prekinitvi uporabe dezodoranta so trdovratni izpuščaji še kar vztrajali. Črno milo sem uporabljala približno 3 mesece, ko sem začela opažati, da se izpuščaji manjšajo. Koža ni bila več tako rdeča in tudi ne srbeča. Po 5 mesecih pa so izpuščaji dokončno izginili. Kljub temu, da se mi je uspelo znebiti kontaktnega dermatitisa, še vedno vsak dan uporabljam črno milo. Ugotovila sem, da blagodejno in pomirjujoče deluje na mojo kožo in me varuje tudi pred potenjem (dezodorantov ne uporabljam). Glede na to, da sem imela v najstniških letih probleme z aknami (žal takrat še ni bilo na tržišču črnega mila), si vsak večer z njim umijem tudi obraz.

Kontakt