Zdravje je naše največje bogastvo.

Zdravje je naše največje bogastvo

Vsi poznamo ta znani rek, a pravi pomen teh besed dojamemo šele, ko zbolimo. Včasih je veljalo, da sta slabo počutje in bolezen v domeni starejših ljudi. Danes, v času hitrega tehnološkega razvoja, ko imamo na dosegu roke tako rekoč skoraj vse, impulzi iz okolice pa krojijo naš vsakdan, žal ne morejo resnim zdravstvenim stanjem ubežati niti mladi.

Zdravje je naše največje bogastvo.
Zdravje je temelj, na katerem lahko brezskrbno gradimo svojo prihodnost.

Skozi svojo osebno izkušnjo želim približati stisko, ko se soočiš z diagnozo, za katero ni nujno, da je tako slaba, je pa zelo neprijetna. Dotaknila se bom kampanje, s katero se država vključuje v ozaveščanje o pomenu zdravja: ali ste že slišali za »Ambasadorje zdravja«? V kratkem pogovoru pa mi je igralka Tina Gorenjak med drugim zaupala, zakaj se je tudi sama pridružila temu projektu.

Vrtiljak čustev

Pri svojih 25 letih sem tudi sama prvič spoznala, kako velik pomen ima besedica zdravje. Na desni dojki sem pri samopregledovanju zatipala bulico. V mislih so se mi začeli odvijati najbolj grozni scenariji z najslabšim možnim razpletom. Na srečo sem bila zelo hitro naročena na pregled in moja negotovost ni trajala dolgo. Pri pregledu so s citološko punkcijo ugotovili, da gre za fibroadenom. To je najpogostejši benigni tumor v dojkah pri mlajših ženskah v starosti med 15. in 25. letom. Kaže se kot čvrsta, neboleča, dobro omejena in premakljiva sprememba v dojki. Če gre za večji fibroadenom, ga kirurško odstranijo; moj tumor je bil manjši, zato poseg ni bil potreben. Verjamem, da si lahko predstavljate, kako velika skala se mi je takrat odvalila od srca.

Čez približno deset let sem bila pred podobno preizkušnjo. Pri rednem ginekološkem pregledu so mi ugotovili okužbo s HPV virusom. Še bolj kot v prvem primeru so se mi po glavi podile najbolj črne misli. Še danes se spomnim, kako me je prijazna medicinska sestra, ki mi je po telefonu sporočila rezultat izvida, morala miriti. Vedela sem namreč, kaj diagnoza pomeni, in nad okužbo presenečena še toliko bolj, ker naj bi bila pogostejša pri tistih, ki imajo veliko spolnih parterjev. In jaz nikakor nisem sodila v to skupino. Zato bi rada poudarila, kako pomembni so redni ginekološki pregledi, saj okužba (večinoma) poteka brez značilnih simptomov.

Zakaj je okužba s HPV virusom nevarna? Približno 45 genotipov HPV lahko povzroča manjše spremembe celic materničnega vratu, ki niso nevarne. Tako je bilo tudi v mojem primeru. Moja osebna ginekologinja mi je svetovala nadaljnji pregled, kjer so se odločili, da zaradi določenih sprememb na tkivu del materničnega vratu odstranijo. Po dveh dneh v bolnici sem odšla domov. Pri odpustu iz bolnišnice mi je »prekaljeni zdravniški maček« zabičal, da moram vsaj tri tedne mirovati. Zame je bilo to zelo težko, saj sem vajena akcije. Bil je zelo prepričljiv in sem ga ubogala, kajti veliko bolnic se zaradi neupoštevanja navodil zdravnikov vrača na ponovni poseg.

Vsaj 13 genotipov HPV, ki veljajo za nevarnejše (onkogene), pa lahko povzroči pomembnejše spremembe celic materničnega vratu – v redkih primerih pripeljejo do pojava raka materničnega vratu. Rak materničnega vratu je v vseh primerih (99 %) posledica okužbe s HPV virusom. V Sloveniji letno zboli okrog 120 žensk, 40-50 pa jih vsako leto za tem rakom umre. Poleg tega se v Sloveniji na leto operativno zdravi preko 1.600 žensk, pri katerih so bile odkrite predrakave spremembe, ki so posledica dolgotrajne okužbe z enim od nevarnejših genotipov HPV ¹.

Ambasadorji zdravja
Ambasadorji zdravja: Tina Gorenjak, Challe Salle, Melani Mekicar
Foto: MZ

Ambasadorji zdravja

Ravno zaradi zavedanja, kako pomembno je ozaveščanja prebivalstva o pomenu zdravja, so na Ministrstvu za zdravje s 17. 02. 2023 začeli s kampanjo »Ambasadorji zdravja«. Osredotočili so se na  štiri področja:

  • področje porabe alkohola in tobaka med mladimi,
  • z aktivnostmi želijo znižati stopnjo stigmatizacije težav v duševnem zdravju,
  • povečati zdravstveno pismenost o duševnem zdravju in demenci ter
  • ozaveščati o preventivi proti rakavim obolenjem ².

Z akcijo želijo te teme predstaviti širši javnosti – z namenom, da se o njih pogovarjamo, razmišljamo in da se v primeru, ko se srečamo s tovrstnimi zdravstvenimi izzivi, znamo ustrezno odzvati in ukrepati.

K sodelovanju so povabili tri ambasadorje, ki bodo vsak na svoj način ozaveščali in opismenjevali javnost o predstavljenih temah. Ena med njimi je tudi igralka Tina Gorenjak. Tina je igralka številnih talentov, zelo prijetna sogovornica, ki ji ni težko spregovoriti tudi o najtežjih življenjskih preizkušnjah. Tudi sama se je namreč soočila z zelo težko diagnozo: rak dojke. Že večkrat je spregovorila o svoji bolezni in na ta način ozaveščala o eni najpogostejših diagnoz, s katero se soočamo ženske.

Tina Gorenjak
Tina Gorenjak:Pričakujem in želim si, da se bodo odprli novi načini komunikacije
z ljudmi glede perečih zdravstvenih tem.Foto: MZ

Tina, zakaj si se odločila, da sodeluješ v projektu Ministrstva za zdravje »Ambasadorji zdravja«?

Za sodelovanje sem se odločila, ker vem, kako bistvena je ozaveščenost o pomembnosti našega zdravja, kaj vse lahko naredimo, da ostanemo zdravi, in kako si lahko pomagamo, če zbolimo.

Na kakšen način boš ozaveščala javnost o pomembnosti zdravja?

Teme, na katerih je poudarek v letošnjem letu, se dotikajo vseh nas: alkoholizem, duševne stiske, rak in demenca. Gre za bolezni, ki so posredno ali neposredno vtkane v naša življenja. Vsekakor so to teme, o katerih ne govorimo radi ali pa se jih še vedno drži stigma. Ambasadorji zdravja imamo vsak svoje sledilce, gledalce, poslušalce, s katerimi komuniciramo na pristen, svojstven način. Skozi vse leto bo tako veliko aktivnosti: okrogle mize, srečanja, koncerti, nastopi, posneli bomo različne video prispevke, vloge, bloge in se udeleževali srečanj z ljudmi. Poskušali bomo poiskati čim več načinov, kako pomembne informacije približati množici in komunicirati na spodbuden, pozitiven ter optimističen način.

Kaj sama pričakuješ od te kampanje?

Pričakujem in želim si, da se bodo odprli novi načini komunikacije z ljudmi glede perečih zdravstvenih tem. Prav tako želim, da bi ljudje zvedeli, koliko je preventivnih načinov, s katerimi si lahko pomagamo. Da ljudi ob diagnozi rak ne bi popadel obup in smrten strah, temveč bi pogumno stopili na pot zdravljenja, saj je danes res ogromno možnosti, da se pozdravimo in živimo polno življenje.

Kako sama poskrbiš za dobro počutje in zdravje?

Iskreno – včasih bolje, včasih slabše. Obdobje epidemije koronavirusa, ki je za nami, je iz ustaljenih tirnic vrgel tudi mene. Tako mi je ambasadarstvo dalo »brco v zadnjo plat«, da se bolj posvetim svojemu zdravju in postanem dober zgled ter spodbuda za druge.

Sicer pa v mojo dnevno prakso spadajo meditacija in dihalne vaje. Kadar le lahko, se odpravim v naravo, na mojem jedilniku je raznovrstna prehrana, vendar prevladuje zelenjava. Predvsem pa poskušam vsak dan videti lepe stvari, se jih razveseliti in biti za njih hvaležna. In smeh – ja, smeh vsekakor pomaga, saj vsako težavo naredi malce lažjo.

Kaj bi priporočala vsem nam, kako poskrbimo, da ostanemo zdravi?

Poslušajte svoje telo! Današnji način življenja nas prisili, da preslišimo vse znake, ki nam jih naše telo pošilja, dokler nas ne ustavi. Če ne prej, mu prisluhnite takrat. Informiranost, dobra volja in optimizem so zagotovo prava oziroma zdrava pot. 😊

Zdravje imamo za samoumevno, dejansko pa je naša skrb.

Zdravje je temelj, na katerem lahko brezskrbno gradimo svojo prihodnost. Pogosto ga jemljemo za samoumevno in se ne zavedamo, kako hitro se nam ob težki diagnozi lahko poruši smisel našega obstoja. Ko izvemo, da smo zboleli, najprej pomislimo: zakaj ravno jaz? Težko je odgovoriti na to vprašanje in v dani situaciji najti njen pravi pomen. Nihče nima čarobne paličice, s katero bi našel recept, kako ostati zdrav. Drži pa nekaj: 92 % vseh bolezni nastane na podlagi našega duševnega stanja, ki se posledično odraža na fizičnem telesu. Zato še kako velja pregovor: »Zdrav duh v zdravem telesu«.

Viri:

  1. Najpogostejša vprašanja in odgovori o okužbi s HPV, raku materničnega vratu in cepljenju proti HPV, NIJZ, 31. 08. 2021
  2. Ambasadorji zdravja, Ministrstvo za zdravje, 16. 02. 2023

Kontakt