Kaja namaste

Z metodami ajurvede in tehnikami joge lahko ohranimo zdravje ali pozdravimo bolezen

Mag. Kaja Kastner Yadav je mednarodno certificirana svetovalka ajurvede in učiteljica joge ter ustanoviteljica centra Ajurjoga. Spoznali sva se pred 12 leti, ko sem kot nadobudna in željna »pripravnica« vadbe joge prišla v njen center. Kar dve leti sem iskala zase primeren vadbeni prostor, kjer bi se res dobro počutila. Splačalo se je, saj mi je Kajin način vodenja zelo ustrezal ter mi dal nov vpogled tudi na življenje.

Kaja namaste
Joga je pot samoregulacije in umirjanja subtilnega,
mentalnega nivoja z namenom samospoznanja.”
Foto: osebni arhiv

Pogovor sva izpeljali na daljavo, ker se Kaja trenutno izobražuje na ajurvedski kliniki v Indiji. Dotaknili sva se njenih začetkov, podrobno mi je predstavila pomen ajurvede in joge v našem vsakdanjem življenju, ter med drugim tudi pojasnila, kaj usklajenost telesa, energije in uma pomeni za naše zdravje. Pred vami je zanimivo in poučno branje😊.

Kaj je bilo odločilno, da si se podala v svet joge?

Prvi stik z jogo je bil naključen, saj smo imeli na Ekonomski fakulteti v Ljubljani športno vzgojo v drugem letniku. Ob obilici klasičnih športnih aktivnosti me je najbolj pritegnila joga. Moja prva učiteljica joge je bila mama našega zelo uspešnega smučarja Rok Petroviča. To je bilo leta 1993, spominjam se, da mi je joga že takrat dala obilo sprostitve in mentalnega fokusa, kar pa mi je zelo pomagalo pri študiju. V tistem obdobju sem že eksperimentirala z vegetarijanstvom, in to je sovpadalo s filozofijo joge. Odločilno, da sem z njo nadaljevala, je bil zaključek letnika in s tem tudi jogijske vadbe. Sprva nisem niti vedela, kaj pogrešam, potem pa sem ugotovila, da je joga tista, ki mi manjka v življenju za dobro počutje. Tako sem se vpisala v takrat edino delujoče društvo. Tisti čas učiteljskih tečajev joge še ni bilo na voljo v Sloveniji, pa tudi želja po učenju se je razvila šele po desetletni praksi. Še vedno sem mnenja, da so lastne dolgoletne izkušnje in samodisciplina pomembne, preden se podamo na to pot.

Združila si jogo in ajurvedo. Kako gresta skupaj?

Tudi ajurveda je prišla spontano v moje življenje. V ashramu, kjer sem leta 2003 opravljala enomesečno izobraževanje za učiteljico joge, so v knjižnici imeli številne knjige o ajurvedi, ki sem jih z užitkom brala. Tako se mi je odprl nov svet in lahko sem združila gimnazijsko zanimanje za biologijo, z raziskovanjem duhovnega sveta.

Celotna filozofija, temelji, dinamika človeka, povezava fizičnega z mentalnim in duhovnim je v ajurvedi tako poglobljena, logična in naravna, da lahko hitro opazimo njene zakonitosti pri lastnem psihofizičnem delovanju. To me je tudi prepričalo, da sem začela s študijem ajurvede. Ajurveda in joga namreč izhajata iz istega časa ter prostora, a vsaka od njiju obravnava svoje področje.

Ajurveda skrbi za dolgo, zdravo fizično in mentalno življenje posameznika  ̶  cilj je duhovno spoznanje o sebi. Joga pa je pot samoregulacije in umirjanja subtilnega, mentalnega nivoja z namenom samospoznanja. Ajurveda nas pripravi, da lahko dosežemo cilj joge. Skupaj delujeta celostno, saj na povsem naraven način poskrbimo za zdravo fizično telo, umirjen, stabilen um in čustva ter notranje zadovoljstvo. Življenje je preplet telesa, uma ter duše, je soodvisno in ima medsebojni vpliv. Zato s preventivnimi ali kurativnimi metodami ajurvede in tehnikami joge, ki vključujejo fizične in dihalne vaje ter sprostitvene tehnike, ohranimo zdravje ali pozdravimo bolezen.

Kaja med vadbo joge
Življenje je preplet telesa, uma ter duše, je soodvisno in
ima medsebojni vpliv.Foto: osebni arhiv

Ayurveda je veda o življenju. Kako daleč v zgodovino sega njen začetek?

Časovno opredeliti nastanek ajurvede je nemogoče, saj so se v preteklosti znanja predajala ustno od učitelja na učenca. Šele s prvimi zapisi, ki segajo v vedski čas, to je približno 5.000 do 3.000 let p.n.š., lahko približno določimo obdobje njenih začetkov.

Na področju reke Ind, kjer so ljudje živeli v skladu s cikli narave v cvetoči, agrarni družbi, ima izvor tudi ajurveda kot del Ved. Razumeti moramo bistveno razliko tedanje družbe, ki je poleg materialnim dobrinam za preživetje dajala poudarek odkrivanju skrivnosti življenja. Modreci ali ṛṣiji so posvečali življenje meditaciji in zavednemu prestopanju onkraj običajnega zaznavanja petih čutil ter delovanja uma. Bili so zdravniki in posvečeni duhovni ljudje hkrati, ki so dojemali zdravje kot sestavni del duhovnega življenja. V tem okolju so nastale Vede  ̶  najstarejši sveti spisi na svetu. V njih najdemo osnove in znanja o jogi, astrologiji ali jyotishu, geometriji ter arhitekturi ali vastuju, metriki, matematiki, slovnici, glasbi, plesu, bojevanju in nenazadnje tudi vedi o življenju – ajurvedi. 

Kasneje so številni avtorji združevali znanja in nastale so prve tri temeljene knjige, ki se še danes uporabljajo kot izvorno in referenčno študijsko gradivo. Zanimivo je, da ajurveda pozna tudi kirurgijo in še dandanes so v uporabi skalpeli, metode šivanja, celo rinoplastike kot so opisani v 2.500 let starem zapisu. V Indiji se uradno prakticirata ajurveda in alopatska medicina. Na državnih fakultetah se poučujeta obe. Ljudje imajo tako na izbiro privatno ali državno bolnico iz ajurvede ali alopatske medicine. V zadnjih letih vidimo njen prodor tudi v zahodni svet, saj je ajurveda prepričala z zdravljenjem tudi težjih in nekaterih neozdravljivih bolezni.

Jogijski tempelj
S prvimi zapisi, ki segajo v vedski čas, to je približno 5.000
do 3.000 let p.n.š., lahko približno določimo obdobje
začetkov ajurvede.Foto: osebni arhiv

Nam lahko več poveš o ayurvedi, kako deluje na naše telo in kakšne so njene zakonitosti

Ajurveda pozna tri principe upravljanja telesa – ko so v ravnovesju, telo pride v homeostazo. Vsako telo ima sposobnost samozdravljenja, a le če mu damo primerne pogoje. Ti trije principi se imenujejo vata, pitta in kapha doša. Če povem posplošeno,  so odgovorni za prenos živčnih impulzov in gibanje v telesu, za metabolne procese in procese rasti ter hranjenja.

Ajurveda pozna tudi funkcijo presnove v prebavnem traktu vse do celičnega nivoja, kar imenuje agni. Ko ta funkcija ni optimalna, se v telesu ustvarjajo metabolni odpadki ali ama. Če telo ni sposobno teh odpadkov odstraniti preko urina, blata ter znoja, se ti kopičijo v različnih delih telesa in ustvarjajo številne bolezni. Ajurvedska anatomija pozna tudi različna tkiva, ki sestavljajo telo in organe, saj morajo delovati optimalno. Ajurveda govori tudi o umirjenem in fokusiranem umu ter vnosu primernih informacij v naša čutila. Preko sluha, dotika, vida, okusa ter vonja spoznavamo fizično okolje in s tem tudi hranimo svoj um.

Zadovoljstvo in poznavanje smisla življenja je ključno za notranji mir, ki je tudi pomemben dejavnik našega psihofizičnega zdravja. To so vse komponente, ki jih ajurveda razume kot temelj za popolno zdravje.

Kako si z ayurvedo lahko pomagamo do okrepljenega imunskega sistema?

Imunski sistem je po ajurvedi končni produkt presnove, vse od grobega do celičnega nivoja in vključuje tri zgoraj omenjene funkcije ali doše vata, pitta ter kapha, ki vse koordinirajo.

Vzrok bolezni je vedno neravnovesje ene ali več teh funkcij, ali neprimernega metabolizma, ki ustvarja metabolne odpadke.

Ključni dejavniki, ki vplivajo na zvišanje ali znižanje doš vata, pitta in kapha so:

  • prehrana in tekočine, ki jih uživamo
  • naše dnevne aktivnosti
  • naša čustva
  • letni časi in vremenski vplivi
  • naša starost

Dejavniki različno vplivajo na doše, kar zvišuje vata došo, pomirja kapha došo in obratno. Nekaj dejavnikov povečanja vate, povečuje tudi pitto in nekaj dejavnikov povečanja kapha doše, povečuje pitta došo. V ajurvedi točno vemo katera hrana, napitki, zelišča, športne aktivnosti, dnevne dejavnosti, čustva, čistilne tehnike, jogijske tehnike so primerne za posameznika in katere ne.

Za primerno delovanje agnija ali prebavne moči pa moramo upoštevati nekaj načel glede časa hranjenja, količine, kombiniranja hrane ter uživanja primernih začimb.

Le celostna obravnava človeka, ki vključuje ne samo njegovo prehrano ampak tudi dejavnosti in čustven ter mentalni svet, vodi do dobrega imunskega sistema. Ta je odraz vseh teh spremenljivk. Samo dodajanje C vitamina, pitje zeliščnega čaja ali uživanje prehranskega dodatka, ne daje tega kar želimo.

Napitek
V ajurvedi točno vemo katera hrana, napitki, zelišča, športne
aktivnosti, dnevne dejavnosti, čustva, čistilne tehnike,
jogijske tehnike so primerne za posameznika in katere ne.”
Foto: osebni arhiv

Kako dobro moramo poznati svoje telo, da si lahko pomagamo sami z načeli ayurvede?

Ajurveda prinaša splošna načela načina življenja ter prehranjevanja, ki se jih lahko vsi držimo, in so preventivne narave. Če pa zbolimo moramo ta ista načela vključiti v svoj vsakdan, da pridemo do ozdravitve.

Poznavanje svoje konstitucije ali prakriti, kot to imenujemo v Sanskrtu jeziku ajurvede, in poznavanje trenutnega stanja ali vikruti, nam da bolj podrobna navodila glede individualne sestave hrane, uporabe zelišč, morebitnih čistilnih in jogijskih tehnik za ohranjanje zdravja ali zdravljenje.

Koliko pa na naše zdravstveno stanje vpliva naš um? 

Veliko. Telo vpliva na um in um vpliva na telo. Za dosego ravnovesja je treba poskrbeti za oboje. Predvsem stres je današnji dejavnik, ki lahko spodbudi nastanek neke bolezni oziroma je »trigger point«, ali pa je sam po sebi vzrok za mentalno neravnovesje.

Poleg zelišč za mentalno moč in stabilnost ali medhya rasayana skupine zelišč, se lahko poslužujemo tudi tehnik masaže ali abhyange, masaže energijskih točk ali marma masaže, polivanja olja po čelu in lasišču ali shirodhare, jogijskih telesnih in dihalnih vaj ter tehnik sproščanja in meditacije. Vsakodnevno sproščanje in prehajanje iz vznemirjenega simpatičnega živčnega sistema v sproščen parasimpatikus, je nujna. Prav tako ukvarjanje s hobiji, sprehod v naravi, zavestno trebušno dihanje ali preprosto počitek so v hitro delujočem svetu zelo priporočljivi.

Kvalitetno spanje od 22. do 6. ure je še en zelo pomemben dejavnik, ki poleg primerne prehrane in načina življenja najbolj vpliva na psihofizično zdravje. Zato moramo poskrbeti, da bo vsakodnevno prisotno v tem časovnem okvirju.

Usklajenost telesa, energije in uma je nujna za uravnavanje mentalnih neravnovesij. Kaj to pomeni iz vidika ayurvede?

Stanje uma je v ajurvedi okarakteriziramo v tri skupine. Um je lahko jasen, fokusiran, umirjen, altruističen, poln znanja in pravilnih odločitev. V tem primeru gre za sattvičen um. Kadar je Um begajoč, aktiven, tekmovalen, mobilen in egoističen, govorimo, da je v rajas energiji. Um pa je lahko tudi v tretjem ekstremu – tamasičen um, ko je nezaveden, speč, negativen, destruktiven, nedelujoč, apatičen.

Razvoj mentalnih bolezni se dogaja, kadar v umu prevladujejo rajas ali tamas lastnosti. Prevlada sattvičnih lastnosti prinaša v um ravnovesje in zdravje. Posebnost ajurvede je, da razume vpliv užite hrane in tekočin na te lastnosti in vpliv informacij, ki jih prejemamo preko petih čutil na stanje sattva, rajas ali tamas lastnosti uma. Torej tudi okolje v katerem živimo in delujemo kot družba, pogovori in dejavnosti s katerimi se ukvarjamo, imajo vpliv na mentalno zdravje.

Zato je treba pri mentalnih neravnovesjih, poleg uravnavanja stanja fizičnega telesa, odprave blokad v kanalih, krepitve sattve z zelišči, uravnavati tudi te vidike. Joga je lahko odlično orodje, vendar mora biti podprta tudi s skrbjo za fizično zdravje. Številna zelišča ter hrana prinašajo sattvično kvliteto v um in s tem ravnovesje.

Ko govorimo o dednosti ali neravnovesjih ob rojstvu, bi poudarila pomen kot tudi vpliv stanja očeta in matere, ter njunega stanja doš in stanja sattva, rajas in tamas v času spočetja otroka. Drugo najpomembnejše obdobje pa je celoten čas nosečnosti, kjer fizično in mentalno stanje matere direktno vplivata na razvoj otroka.

Kaja med izvajanjem joge na plaži
Joga je lahko odlično orodje, vendar mora biti podprta tudi s skrbjo za fizično zdravje.
Foto: osebni arhiv

Kako si ajurvedo sama vpeljala v svoje življenje?

Jogijska načela so mi bila blizu še preden sem spoznala ajurvedo. Tako tudi okusi, začimbe in discipliniran način dnevne rutine mi je bil znan iz številnih ashramov, kjer sem bila na različnih jogijskih izobraževanjih in odmikih. Ajurveda je bila le še en korak naprej in bolj prijazen način, da poskrbim za svoje telo ter um. Ko sem na lastni koži odkrivala njene pozitivne učinke, je to postalo zelo enostavno.

Ko pričnemo z vpeljevanjem sprememb v življenje je bolje, da to naredimo počasi, vztrajamo nekaj časa, in ko vidimo rezultate, nas ti prepričajo v njihovo uporabo. Takrat lahko dodamo nove navade. Sama sem poizkusila vse čistilne jogijske in ajurvedske tehnike, številna zelišča, začimbe, prehrano, masaže in terapije.

Po potrebi jih vključujem, sicer pa se držim nekaj splošnih pravil in vas spodbujam, da jih postopoma vključite tudi vi:

  • spim od 22:00 do 6:00 ure
  • zjutraj najprej umijem zobe, ostrgam jezik in žvrkljam sezamovo olje 10 min
  • spijem nekaj tople vode in vsakodnevno odvajam 😊
  • v hladnem vremenu oljim telo s toplim oljem in se nato stuširam s toplo vodo
  • vsakodnevno izvajam vsaj 20 min fizične in dihalne jogijske vaje
  • zajtrk užijem, ko sem lačna
  • dopoldansko malico (sadje) užijem, če sem lačna
  • največji obrok dneva užijem od 12:00 do 13:30 ure, ko sem lačna
  • ne uživam mrzlih ali mehurčkastih pijač
  • med obroki ne uživam prigrizkov
  • pijem vsaj 1,5 litra tekočine, ki je razdeljena na vodo in zeliščne čaje
  • največkrat užijem doma pripravljeno hrano (vsaj 80%)
  • ne pijem alkohola, kave in ne kadim
  • pazim na pravilno kombiniranje hrane: sadje in mlečne izdelke uživam kot samostojni obrok in jih ne mešam z drugimi izdelki, mesa ne jem, kdor ga uživa, naj ga ne kombinira z drugimi živalskimi beljakovinami (torej ena vrsta beljakovine na obrok)
  • večerjo užijem vsaj 3 ure pred spanjem
  • večerja je topla, manjša in ne vsebuje mlečnih, pšeničnih ali sladkih izdelkov
  • uživam sezonsko, lokalno in čim večkrat ekološko hrano
  • zvečer se sproščam in meditiram
  • izogibam se nenaravni kozmetiki, predelani in konzervirani hrani, umetnim sladilom, umetnim dišavam, mehčalcem perila, farmacevtskim izdelkom, trans maščobam, nefiltrirani vodi, hormonskim izdelkom, TV in elektromagnetnemu sevanju
  • vzamem si čas za počitek, še posebej prva dna dni menstruacije
  • čim večkrat sem aktivna v naravi
  • uživam v svojem delu!
Kaja kuha
Hrana naj bo pestra in naj vsebuje vseh šest okusov: sladko,
slano, pekoče, grenko in trpko.”
Foto: osebni arhiv

Kako je s hrano po ayurvedi? Vsi vse jemo, ali jo prilagajamo glede na to kateri tip človeka smo?

Ko smo zdravi uživamo lokalno, sezonsko, ekološko in na soncu dozoreno hrano. Naj bo pestra, naj vsebuje vseh šest okusov: sladko (žito, olje, korenska zelenjava,…), slano (kamena ali morska sol), kislo (nekaj kapljic soka limone ali limete), pekoče (kumin, ingver ter druge mediteranske začimbe), grenko (zeleno listnata zelenjava, regrat, radič,…) in trpko (stročnice, brokoli, kurkuma,…). Hrano prilagodimo glede na sezono, jeseni in pozimi jemo toplo, kuhano, bolj gosto in težko hrano, spomladi ter poleti to zamenjamo za grenko hrano in kasneje sočno sadje ter zelenjavo, lahko hrano in manjše obroke.

Kadar se pojavijo prvi znaki nelagodja v prebavnem traktu (vetrovi, napenjanje, zaprtje, pekoči občutki, kislin, toplota, preveč mehko blato, občutek teže, sluz, ne apetit) poskrbimo, da to odpravimo s primernimi čaji, začimbami in hrano. Če ne vemo, kaj storiti, je najbolje se obrniti na ajurvedsko svetovalko/ca, ki vam bo tudi bolj podrobno predlagala, kaj uživati glede na konstitucijo ali morebitno neravnovesje ter predlagala ostale tehnike.

V današnjem času poplave informacij bodimo kritični in ne sprejmimo vsakega nasveta. Kar nekomu pomaga ni nujno, da bo tudi nam. Ker smo edinstveni, naj bodo tudi rešitve take! Ajurveda je ključ do tega znanja.

Kontakt