Lasje

Zakaj zaupam EKO barvam za lase?

Glede na današnje trende sem si lase prvič pobarvala sorazmerno pozno. Moja naravna barva las je temno rjava, zato je bil živo rdeč odtenek pramenov povsem logična izbira. Ko danes pogledam na to iz distance, se mi zdi kot da ne bi bila jaz. Konvencionalne barve za lase so namreč zamenjale rastlinske barve, na katere prisegam že 15 let. In zakaj sem zvesta eko certificiranim rastlinskim barvam za lase?

Lasje
Lasje so živ vitalen organ in odraz našega psihofizičnega stanja oziroma zdravja.

Lastnica in vodja prvega ekološkega frizerskega salona  ̶  Biti Ženska V Živa Centru pri nas Mirjam Mihelčič Korez, univ. dipl. biologinja poudarja, da so lasje živ vitalen organ in odraz našega psihofizičnega stanja oziroma zdravja. Vse kar nanesemo na lasišče, ki je odlično prekrvavljeno, se namreč absorbira v krvni obtok, kjer tudi ostane. To sta stavka, ki mene najbolj prepričata. Mirjam je v pogovoru tudi razkrila, na kaj moramo biti pozorni pri nakupu barv za lase, kje in kako vzgajajo rastline s katerimi delajo tako kvalitetne barve, kje vse lahko kupimo eko barve in zakaj frizerji še vedno raje barvajo s konvencionalnimi barvami.

Zakaj si barvam lase z rastlinskimi barvami?

Eden glavnih razlogov se skriva v dejstvu, da si lase zelo pogosto barvam. Rastlinske barve las ne poškodujejo ampak jih ovijejo kot glazura in spodbudijo njihovo rast, pri absorpciji v telo pa ne pride do kontraindikacij. Nahranijo lasne korenine, tako lasje z barvanjem pridobijo vedno večji volumen ter sijaj in tudi zaščito pred zunanjimi vremenskimi vplivi.

Ekološke barve za lase so 100% rastlinske barve (Khadi, Ayluna, Logona, Etnobotanika, Radico), ki so v prahu, razen ene izjeme, to so Logona barve v tubi, kjer niso zmlete rastline ampak vsebujejo rastlinske izvlečke (alge, pšenični proteini). Karakteristika barv v tubi je, da lepo »tonirajo« lase, sive lase pa samo melirajo  ̶  le delno prikrijejo. Mirjam poudari, da je treba biti pri izbiri barv za lase zelo previden: »Na tržišču namreč obstajajo tri kategorije kozmetike: konvencionalna, naravna in certificirana naravna kozmetika. Naravna kozmetika je po evropskem zakonu neregulirana, to pomeni, da lahko vsak izdelek vsebuje le en odstotek rastlin, vse ostalo je sintetika. Ljudje tako zmotno mislijo, da gre za naravno kozmetiko. To ne drži, saj vsebuje sintetične-toksične primesi. Nujno je treba še opozoriti na naravne barve s certifikatom, kjer ni certificiran cel izdelek ampak samo polovica (ena komponenta izdelka je certificirana, druga ni).«

Na kaj moramo biti pri nakupu barv še posebej previdni? Pozorni moramo biti na ekološki certifikat (NaTrue, BDIH, Cosmos Organic, Eco Cert). Če ima izdelek ekološki certifikat med drugim pomeni, da ni testiran na živalih kar velja tudi za njegove surovine. Izdelki brez ekološkega certifikata imajo pogosto certifikat Peta, ki sicer ni testiran na živalih, vsebuje pa surovine testirane na živalih, v tem primeru je ekološki certifikat nadrejen Peta certifikatu.

Jaz uporabljam rastlinsko barvo kana&amla&jatrofa Khadi. Rezultat barvanja je sicer odvisen od izvornega odtenka las. Na mojih laseh barva izpade v rahlo oranžni niansi in se preliva v pramena. Odlično mi prikrije tudi sive lase, jih učvrsti in jim daje naravni volumen.

Kakšen je postopek pridobivanja EKO barv za lase?

Rastline so ekološko vzgojene kar pomeni, da ne vsebujejo težkih kovin in pesticidov. Vsebujejo le ayurvedska zdravilna zelišča in so mešanica naslednjih rastlin: kane, indiga, sene, amle, cezalpinije, kordije, malabarskega oreščka, alapeškega hrasta, granatnega jabolka, oreha, rdeče pese, kave, kurkume, rabarbare, hibiskusa, kamilice, kitajskega cimetovca, rithe, shikakaija, bringaradža, neema. Za nego las, so prav tako primerne rastline: brin, akacija, kopriva, rožmarin, zeleni čaj, melisa, ginko, ognjič, kamilica, hmelj, nepozebnik in bambus.

Vzgojene so ob optimalnih pogojih s specifičnim podnebjem, saj s tem izdelek pridobi visok odstotek pigmenta. Večinoma jih pridelujejo v Indiji, Turčiji in Egiptu.

Da gre pri izdelavi eko barv za lase za visoke standarde Mirjam pojasni na primeru Khadi barv: »Blagovno znamko Khadi je leta 1918 ustanovil Mahatma Ghandi kot program pomoči za revno indijsko vaško prebivalstvo. Khadi zajema vse izdelke narejene na podeželju od tekstila do kozmetike. Nemško podjetje z imenom Khadi (priznana znamka za ekološke barve za lase) je izbralo specifične kozmetične izdelke, ki so izdelani iz rastlin  ̶  gojene pod strogim nadzorom z uvedeno regulacijo in ekološkim certifikatom. Večinoma se jih vzgaja na manjših kmetijah s pravično trgovino. Tudi sama proizvodnja temelji na predpisanih evropskih standardih s katerimi se doseže visoko kvaliteto izdelkov.«

Kje vse se lahko kupimo ekološke barve?

Ekološke barve za lase lahko kupimo v preverjenih ekoloških in specializiranih prodajalnah, kjer ne prodajajo konvencionalnih barv. Mirjam še pove, da gre pri določenih bio trgovinah za kontroliran postopek, kjer se ovrednoti pregled certifikatov za celo prodajalno, v kateri ima prav vsak izdelek ekološki certifikat.

Zakaj frizerji še vedno raje barvajo s konvencionalnimi barvami?

Frizerji le redko uporabljajo ekološke barve za lase. Razlog je v tem, da so bili v večini naučeni barvati s konvencionalnimi barvami. Prepričani so, da z ekološkimi barvami ne moremo doseči željenega odtenka barve las, niti prekriti sivih las. Res je, da je sam postopek barvanja in tudi nega las drugačna od barvanja s konvencionalnimi barvami. Gre za kompleksnejši postopek, kjer je veliko dražji tudi material, saj je pakiran v ekoloških embalažah. Najbolj pomembno je, da frizerji spoznajo rastlinske barve. Spoznati morajo (praktično) razliko v primerjavi s konvencionalnimi barvami in se na podlagi tega odločijo, s katerimi barvami bodo barvali svoje stranke.

Svojemu frizerju prepustim samo striženje, lase si barvam sama. Iz preprostega razloga, postopek barvanja je namreč zelo enostaven. Pogosto me vprašajo, ali je barvo težko odstraniti iz brisače in površin. Enostavno samo obrišem, brisačo operem in ni nobenih sledi o barvi.

Rastlinske barve pa las ne poškodujejo ampak jih ovijejo kot glazura in spodbudijo njihovo rast, pri absorpciji v telo pa ne pride do kontraindikacij. Nahranijo lasne korenine, tako lasje z barvanjem pridobijo vedno večji volumen ter sijaj in tudi zaščito pred zunanjimi vremenskimi vplivi.

Pri ljudeh me na prvi pogled najprej pritegnejo njihovi lasje. Zdravi sijoči lasje so ne le odraz posameznika, ampak izžarevajo tudi njegovo zadovoljstvo in odnos do življenja. Res je, da pri nekaterih že v osnovi za njihovo kvaliteto poskrbi genetika. Kako pa bom poskrbeli za zdrave lase, je odvisno samo od nas samih. Najbolj pomembno je, kaj nanašamo na lase in kako jih negujemo. Pri tem ne rabimo posegati po dragih preparatih, pozorni moramo biti na njihovo sestavo in postopek pridelave.

Kontakt